Home Biler Derfor overtager cobots bilindustrien

Derfor overtager cobots bilindustrien

0
Derfor overtager cobots bilindustrien

De færreste betvivler, at robotterne gør deres indtog i produktionshallerne. Endvidere er det dog også de færreste, der er bekendt med, at det ikke er fuldautomatiserede robotløsninger, der anvendes. Derimod er det såkaldte cobots (sammentrækning af collaborative robots), der hovedsagelig integreres i produktionen.

Særligt i bilindustrien er brugen af cobots eksploderet over de seneste år. Det er ikke blot bilfabrikanter, men også øvrige fabrikanter i branchen, der anvender disse robotløsninger. Eksempelvis har den spanske fabrikant af motordele, Continental Automotive Spain, integreret en række cobots i deres produktionsproces.

Hvorfor er cobots investeringen værd?

Implementeringen af cobots på produktionslinjen er omfattende og omkostningstungt. I store produktioner er tilbagebetalingstiden på en sådan løsning dog oftest forholdsvis kort. Da de medfølgende fordele har stor, positiv indvirkning på både fleksibilitet, effektivitet og sikkerhed, er det naturligvis investeringen værd.

For at belyse fordelene ved at implementere en sådan løsning, kan Continental Automotive Spain bruges som eksempel. Deres indkøbte fra robotter fra danske Universal Robots har nemlig resulteret i følgende fordele:

1. Mindre byrde for teamet

Implementeringen af cobots medførte en ændring af operatørens rolle. Det er forårsaget af, at de simple opgaver kunne fralægges. Opgaver såsom at flytte komponenter fra en station til en anden overlades blot til robotten, hvorfor operatøren kan koncentrere sig om specialiserede opgaver.

2. Reducerede omkostninger

Investeringen i cobots foretages naturligvis med afsæt i økonomi. Derfor bør det også fremhæves, at automatiseringen af arbejdet med at flytte dele i produktionsanlægget har medført, at Continental har reduceret deres driftsomkostninger. Det er lykkedes, da omstillingstiderne er sænket med 50 %, fra 40 til 20 minutter, set ift. at gøre det manuelt.

3. Sikkerhed

Sikkerhedsforanstaltningerne ved de kollaborative robotter er i top. Da cobots er udviklet med henblik på samarbejde med en operatør, er sikkerheden selvfølgelig en prioritet. Det betyder, at en operatør til enhver tid kan gå ind i cellen, da robotten øjeblikkeligt vil indstillet arbejde. Det garanteres, da den er forsynet med ekstra sensorer, der deaktiverer robotten, når en operatør træder for tæt på.

Overtager monotont og opslidende arbejde

Der er adskillelige fordele og årsager forbundet med at implementere robotter i produktionen i bilindustrien. Hovedsageligt er det med henblik på at overdrage monotont og opslidende arbejde til robotterne.

Ofte består opgaverne derfor af at transportere komponenter, dele og vare mellem produktionslinjer, hvilket øger produktiviteten. Dette er naturligvis ensbetydende med, at denne type robotløsninger ikke blot bliver anvendt i bilindustrien – derimod anvendes de i et bredt spektrum af forskellige industrier og brancher.